Член на Детективска колегия

Източват кредитни карти като разбиват профили във Фейсбук

Източват кредитни карти като разбиват профили във Фейсбук
16 Окт. 2023

Крадат самоличности на приятели и от тяхно име искат номера на картата уж за дребно разплащане
 

Нова интернет измама, този път през Фейсбук, набира скорост във виртуалното пространство. Загубите, които обаче може да понесе потенциалната жертва изобщо не са виртуални.

Мошениците действат по следния сценарий. Набелязаният потребител (или потребители) получават лично съобщение от човек, който е в тяхната френд листа и се предполага , че се познават, съобщава trafficnews.bg. След няколко фрази на любезност от типа „здравей“, „как си“ , човекът съобщава болката си - купува си нещо през Интернет, което никак не е скъпо, ама пък му е ужасно нужно, и разказва как неговата карта е блокирана.

Пита може ли да му помогнеш с двайсетина лева, които да платиш през твоята карта, а той ще ти ги върне още същия ден.. Не иска да те занимава с друго, трябва само да снимаш картата отпред и отзад и да му пратиш снимките, а плащането ще направи той сам.

Ако жертвата се хване на въдицата, се започва яко пазаруване от чужди сайтове - предимно европейски, като се правят големи поръчки и наведнъж. Номерът с голямата поръчка е, че някой е предвидил, че титулярът на картата може да има SMS известяване и ако правиш малки плащания, много бързо може да ти блокират картата. Затова се игране ва банк - едновременно хората си подготвят няколко поръчки, например за 400 лева, после за 200, за 100 и за 50. Пробват първо да платят най-голямата. Ако не мине, пускат веднага по-малката.

На по-късен етап обраният разбира, че всъщност човекът , от чийто профил е получил не му е искал пари, нито пък си е купувал нещо през интернет. Друг е въпросът как измамниците са се сдобили с паролата му, но при съвременните фишинг технологии това не е особено трудно.

Така че бъдете изключително внимателние не предоставяйте данни от ваши документи или карти на хора, в чия самоличност не сте сигурни.